Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#76 2018-02-12 15:58:22

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Problemy z palnikiem 16kv

A weź Pan podłącz tą dmuchawę z pominięciem sterownika i zobacz Pan czy też się przegrzewa , bo inaczej nic Pan nie wywnioskujesz


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#77 2018-02-16 16:34:30

artiki3
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2018-02-16
Posty: 2

Re: Problemy z palnikiem 16kv

Koledzy, jestem tutaj nowy ale proszę o Wasze opinie i pomoc. Mam kocioł Kostrzewy kupiony jakieś 5 lat temu z palnikiem Platinum BIO-1 16kW. Od samego początku użytkowania palę tylko pelletem Lava, czasem były kłpoty z samym palnikiem, potrafił się wyłączyć itp. Teraz zaczyna się robić to coraz czesciej. Paliwa w zbiorniku nie brakuje, jak uruchomie ręczne podwanie to bez problemu pellet spływa do palnika, a kocioł co jakiś czas się wyłącza. Dodatkowo zauważyłem, że popiół ma teraz taką czarną barwę, dodatkowo zbiera się go dośc dużo w samej rynience, nie wiem może jest wilgotny? Pellet trzymam w garażu blaszaku, nie jest narażony na opad atmosferyczny, ale może łapie coś wilgoci. Dodatkowo jakoś dużo mi ostatnio spala. Mam dom 136m użytkowej, ocieplony. Poniżej podaję moje ustawienia prosze o Wasze rady.
- Temperatura zadana - 65 stopni
- Histereza - 15 stopni
- Powietrze min - 10
- Powietrze max - 15
- podawanie max - 4,5
- Moc min - 40
- Moc max - 100
- Modulacja - FL2
- Tlen min - 12,4
- Tlen max 12,7
Czy moje ustawienia są dobre? Dlaczego popiół teraz ma kolor czarny i zbiera się go dośc dużo w rynience? (dodam, że spieków nie ma) Dlaczego pomimo tego, że jest paliwo kocioł się wyłącza?
z góry dziękuję za pomoc

Ostatnio edytowany przez artiki3 (2018-02-16 16:37:48)

Offline

 

#78 2018-02-18 01:09:40

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2359

Re: Problemy z palnikiem 16kv

artiki3 napisał:

...
- Tlen min - 12,4
- Tlen max 12,7
Czy moje ustawienia są dobre?...

Czy "są dobre", to Ty powinieneś wiedzieć najlepiej...

Ale oryginalne są na pewno... bo takich ustawień "tlenu", to jeszcze nie widziałem.
I choć bez sondy Lambda, nie mają one żadnego znaczenia, to o czymś jednak świadczą...

P.S.
Zła jakość procesu spalania, która powoduje... "że popiół ma teraz taką czarną barwę"... związana jest głównie z ilością powietrza, biorącego udział w procesie spalania, dlatego ustawienia nadmuchu, są tu kluczową kwestią...


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#79 2018-02-20 00:24:17

sirwiz2
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2014-11-11
Posty: 14

Re: Problemy z palnikiem 16kv

To teraz garść informacji z frontu.

Okazało się, że serwisant w październiku wymieniając dmuchawę odwrócił kable obwodów dmuchawy, w/g znalezionego dziś schematu

https://image.ibb.co/eeTNLn/palnik.jpg

U mnie zaś brązowe łączyły się przed kondensatorem, czarny szedł do kondensatora.

Czyli, że kondensator działał na niewłaściwym obwodzie. I najprawdopodobniej przez to wentylator nagrzewał się od spodu i wyłączał automatycznie - nie znam się na silnikach jednofazowych, to nie moja bajka. To zaś również powodowało błędy w spalaniu i wygaszaniu, o czyszczeniu nie wspomnę. Zamiana obwodów wyraźnie poprawiła pracę i na chwile obecną nawet wygaszanie/czyszczenia z mocą 100% nie wyłącza wentylatora. (obym nie zapeszył)

Czyli mam nadzieję, że aktualnie cofam się do października 2017 i walczę tylko z przegrzewaniem się całego palnika. Tutaj na chwile obecną ciągle mam wymontowany czujnik temperatury z obudowy.

Ostatnio edytowany przez sirwiz2 (2018-02-20 00:28:28)

Offline

 

#80 2018-02-22 18:35:12

artiki3
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2018-02-16
Posty: 2

Re: Problemy z palnikiem 16kv

Darecki, jeśli wiesz coś więcej to podpowiedz proszę, skoro nie widziałeś takich ustawień jak ja mam. Jakie powinny być najlepsze? Więcej tlenu? Według mnie chyba tak, ale nie jestem pewien. Proszę pomóż !!!!

Offline

 

#81 2018-02-23 00:43:06

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2359

Re: Problemy z palnikiem 16kv

Jeśli nie masz w zestawie sondy Lambda, to te ustawienia "tlenu" nie mają żadnego znaczenia, więc wszelkie nimi manipulacje, nie mają sensu... gdyż jest to tylko wpis, który nic nie zmienia w pracy palnika...


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#82 2018-02-27 11:41:58

sirwiz2
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2014-11-11
Posty: 14

Re: Problemy z palnikiem 16kv

Po tygodniu od przełączenia obwodów silnika, piec pracuje  bardzo dobrze, popiół znów ma kolor brązowo-szary, spieki są minimalne. Ergo, serwisant wymieniając wentylator zamienił kable obwodów silnika... To powodowało, nieprawidłowe spalanie i kłopoty z zadymieniem, czyszczeniem, prawidłowym spalaniem (wielkie spieki po kilku godzinach pracy) i wyłączenie się wentylatora gdy działał na 100%.

Został tylko przegrzewający się łatwo palnik, ale tutaj jestem już bezradny, więc pozostanę przy zmienionym położeniu czujnika temperatury...

Btw. 3 tygodnie temu w akcie desperacji zadzwoniłem do serwisu Kostrzewy, ktoś miał się skontaktować "niebawem", ciągle czekam wink

Ostatnio edytowany przez sirwiz2 (2018-02-27 11:43:38)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson