Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#26 2018-01-03 08:53:01

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

darecki napisał:

Luk_As napisał:

...
A jak robisz to u siebie ? Regulując temperaturę na kotle ? Czy może głowiczki termostatyczne ? Uprzedzając pytanie...
...
Uprzedzając kolejne pytanie, grzejniki są zwymiarowane dla temperatury czynnika około 40st więc spokojnie dają radę w pełnym zakresie wahań temp w układzie.

Kolego... w sygnaturce są informacje "jak to jest zrobione"... więc nie będę powtarzał...

Pytań nie było żadnych... gdyż wiadomo, że co byś nie pisał, są to tylko Twoje "wariacje"na tematy, których nie rozumiesz... i dorabiasz do tego swoją ideologię...

A to co napisałeś o "zwymiarowaniu" grzejników do określonej "temperatury czynnika"... tylko to potwierdza.

P.S.
Spadek temperatury kotła... od przekroczenia górnej histerezy do spadku temp. poniżej histerezy, która ponownie uruchamia palnik... nijak się ma do spadku temp. w ogrzewanych pomieszczeniach, dlatego taka praca kotła, nie może być traktowana, jako rozwiązanie systemowe.

Widzisz, zarzucasz mi nie rozumienie czegoś i dorabianie ideologii tylko z uwagi na to, że mój dobrze działający system ogrzewania opiera się na zupełnie innym zamyśle. Mi nigdy nie przyszło by do głowy Ci ubliżać z tego powodu, ale widać różnimy się co do szacunku do innych ludzi. W swoim poście nie wniosłeś nic do tematu a zrobiłeś tylko wycieczkę personalną. Zasadą for technicznych jak np elektroda jest, że takie posty lądują na śmietniku jako offtop...

Ostatnio edytowany przez Luk_As (2018-01-03 08:53:38)

Offline

 

#27 2018-01-03 09:26:31

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Lukas prawda jest taka, że do źle zaprojektowanej instalacji inwestor się "dostraja" po jakimś czasie i system działa. Co nie znaczy, że nie można tego było zrobić lepiej, albo przynajmniej poprawnie technicznie. Właśnie po to są fora internetowe, każdy ma prawo wypowiedzi.

Jak dobrze poszukasz znajdziesz zdjęcia np. mojej instalacji, w zasadzie zupełne przeciwieństwo tego co Ty masz, a raczej nie masz nic w kotłowni. Nauczyłem się tego obsługiwać i w zasadzie dzisiaj nawet nie chce mi się tego zmieniać. Potrafiłem przyjąć krytykę na klatę i tyle, w międzyczasie, tak jak tu jak i na innych większych forach, szukam innego rozwiązania do przebudowy.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#28 2018-01-03 10:08:58

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Ale czy każdy układ nie powinien być zbudowany z minimalnej ilości elementów zapewniających mu działanie ? Mój prosty układ działa, cechuje się bezobsługowością, niskim kosztem budowy i utrzymania oraz trwałością (kotłownia pracuje już 10 lat a w okresie gdy paliłem w niej węglem bywałem tam raz dziennie). Pomieszczenia utrzymane są w komforcie cieplnym z wahaniami wynoszącymi max 0,5stC. Znam założenia ochrony powrotu ale każdy układ należy rozpatrywać indywidualnie, stosowanie typowych rozwiązań nie będzie najlepszym rozwiązaniem w każdej sytuacji.

Założyłem ten wątek nie dlatego, że miałem problemy z kotłownią. Jak się okazało miałem problem z jednym parametrem kotła, problem został rozwiązany, kotłownia pracuje jak nalezy. Dzienne spalanie przy temp 0 do -5 w ostatnich dniach wynosiło jakieś 17-18kg wszystkie pomieszczenia w okresie pracy utrzymują stałą temp z wahaniem w granicach pół stopnia. Więc stwierdzam, że problem został rozwiązany. smile

Offline

 

#29 2018-01-03 10:47:47

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2152

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

...
Widzisz, zarzucasz mi nie rozumienie czegoś i dorabianie ideologii tylko z uwagi na to, że mój dobrze działający system ogrzewania opiera się na zupełnie innym zamyśle...

Żaden "dobrze działający system", nie może się opierać na takim działaniu kotła, który przez świadomych użytkowników, jest uważany jako wada oprogramowania, które steruję jego pracą...
To nie jest żaden "system", więc dorabianie ideologii jest ewidentne.

A Twój post, to tylko dowód na brak argumentów... gdyż opowiadasz w nim dyrdymały, nie potrafiący... i nawet nie próbując bronić swojej tezy, która choć jest mocno pokrętna, to jednak można ją logicznie wytłumaczyć... ale nie  bajeczkami, o "dobrze działającym systemie"...

Było już wielu "odkrywców", którzy przekraczanie górnej histerezy kotła wykorzystywali celowo... ale żaden z nich, nie nazywał tego "dobrze działającym systemem"...


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#30 2018-01-03 10:57:28

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Lukas masz wyjątkową instalację, tzn nie masz w niej nic. Więc i nie ma o czym (o niej) dyskutować, to chyba proste? smile

Jedno z wielu pytań: czy robiąc lepszą, tzn wróć jakąkolwiek, ochronę powrotu (+ większa temp. na kotle), nie obniżył byś spalania peletu?
Bo:

Luk_As napisał:

Ostatnio zamontowałem do kotła Logica od Cichewicza palnik PB1. Ogrzewany budynek to 120m2 ocieplony  domek wolno stojący.

16-17kg to kolego w prawie 2x większej kwadraturze (swojej) nie spalę przy obecnych temp (albo się zrównam).

Ostatnio edytowany przez marecki (2018-01-03 10:59:24)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#31 2018-01-03 20:48:50

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

Jak napisałem wyżej, grzejniki były policzone w każdym pomieszczeniu dla temperatury czynnika 40st więc już przy tej temperaturze kotła są w stanie zapewnić w pomieszczeniu komfort cieplny (przypominam, że to nie nowa instalacja, zmieniło się tylko źródło ciepła w kotle).

Problem z czujnikiem pokojowym jest taki, że mierzy temperaturę tylko w jednym pomieszczeniu (z wszystkimi tego konsekwencjami), chciałem używać z palnikiem zestawu Evo Home ale znalazłem jeszcze sposobu by palnik rozumiał komendy 0-10V lub działał z termostatem on/off

Masz głowice na grzejnikach to czujnik pokojowy może mierzyć temp w jednym pomieszczeniu , ważne żeby wisiał daleko od okna , grzejnika i nie było tam dodatkowego źródła ciepła jak np kominek.

Termostat ON/OFF lub 0- 10V zobacz sobie to, może Cię naprowadzi
https://drive.google.com/file/d/1032eW5MzTgwTbnBC4APuTwW898EyesbO/view?usp=sharing

Co do Evo home, to bramka  HGI80 , do tego np Domoticz i już jest łatwiej.

Naszym "Urlopowiczem" ( dareckim ) zupełnie bym się nie przejmował, ten typ tak ma i już raz był na przymusowym urlopie od tego forum.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#32 2018-01-03 21:52:10

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2152

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

besix napisał:

Luk_As napisał:

Jak napisałem wyżej, grzejniki były policzone w każdym pomieszczeniu dla temperatury czynnika 40st więc już przy tej temperaturze kotła są w stanie zapewnić w pomieszczeniu komfort cieplny (przypominam, że to nie nowa instalacja, zmieniło się tylko źródło ciepła w kotle).

Problem z czujnikiem pokojowym jest taki, że mierzy temperaturę tylko w jednym pomieszczeniu (z wszystkimi tego konsekwencjami), chciałem używać z palnikiem zestawu Evo Home ale znalazłem jeszcze sposobu by palnik rozumiał komendy 0-10V lub działał z termostatem on/off

Masz głowice na grzejnikach to czujnik pokojowy może mierzyć temp w jednym pomieszczeniu...

besix... jesteś niesamowitym odkrywcą wink ...  ciekawe ile musiałeś nad tym myśleć, żeby zrozumieć, że jeden czujnik temperatury,  "może mierzyć temp. w jednym pomieszczeniu"  big_smile
Odkrycie roku...

Kolego Luk_As... motasz się w swoich naciąganych teoriach, na temat  idealnego dopasowania grzejników... a zaraz potem informujesz, o "problemach"  związanych z "pomiarem temperatury tylko w jednym pomieszczeniu"...
Gdyby wszystko było tak idealnie zestrojone  jak twierdzisz... to wszędzie by panowała jednolitą temperatura, więc nie byłoby żadnego "problemu" z tym, że jeden czujnik pokojowy, mierzy temperaturę w jednym pomieszczeniu... co nieoczekiwanie odkrył besix big_smile


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#33 2018-01-03 22:00:12

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 299

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

darecki napisał:

besix napisał:

Luk_As napisał:

Jak napisałem wyżej, grzejniki były policzone w każdym pomieszczeniu dla temperatury czynnika 40st więc już przy tej temperaturze kotła są w stanie zapewnić w pomieszczeniu komfort cieplny (przypominam, że to nie nowa instalacja, zmieniło się tylko źródło ciepła w kotle).

Problem z czujnikiem pokojowym jest taki, że mierzy temperaturę tylko w jednym pomieszczeniu (z wszystkimi tego konsekwencjami), chciałem używać z palnikiem zestawu Evo Home ale znalazłem jeszcze sposobu by palnik rozumiał komendy 0-10V lub działał z termostatem on/off

Masz głowice na grzejnikach to czujnik pokojowy może mierzyć temp w jednym pomieszczeniu...

besix... jesteś niesamowitym odkrywcą wink ...  ciekawe ile musiałeś nad tym myśleć, żeby zrozumieć, że jeden czujnik temperatury,  "może mierzyć temp. w jednym pomieszczeniu"  big_smile
Odkrycie roku...

Kolego Luk_As... motasz się w swoich naciąganych teoriach, na temat  idealnego dopasowania grzejników... a zaraz potem informujesz, o "problemach"  związanych z "pomiarem temperatury tylko w jednym pomieszczeniu"...
Gdyby wszystko było tak idealnie zestrojone  jak twierdzisz... to wszędzie by panowała jednolitą temperatura, więc nie byłoby żadnego "problemu" z tym, że jeden czujnik pokojowy, mierzy temperaturę w jednym pomieszczeniu... co nieoczekiwanie odkrył besix big_smile

Kolejny pusty post PROSTAKA.


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#34 2018-01-03 22:37:11

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Czytaj ze zrozumieniem "Urlopowiczu" (darecki) zanim coś napiszesz smile , napisałem , że przy głowicach czujnik pokojowy może mierzyć temperaturę w jednym pomieszczeniu i to wystarczy, żeby w reszcie pomieszczeń ustawić sobie temperatury według potrzeb.
A jak zamontujesz czujnik w salonie z otwartą kuchnią , to będzie mierzył w dwóch pomieszczeniach, więc niczego nie odkryłem.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#35 2018-01-03 23:43:00

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2152

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

besix napisał:

...
A jak zamontujesz czujnik w salonie z otwartą kuchnią , to będzie mierzył w dwóch pomieszczeniach, więc niczego nie odkryłem.

Wiedziałem, że następnym "odkryciem", będzie mierzenie temperatury "dwóch pomieszczeń" big_smile  i się nie zawiodłem...

Kolejna teoria w stylu besixa... "salon z otwartą kuchnią"... to są "dwa pomieszczenia"... ale tylko z nazwy, bo formalnie jest to tylko jedno i to samo pomieszczenie, które spełnia 2 funkcje...

Pomogę Ci w kolejnym "odkryciu"...

Jeśli część salonu, nazwiesz sobie jadalnią... to będziesz miał nawet 3 "pomieszczenia" big_smile
i jeden czujnik temperatury "może" to obsłużyć...

P. S.
besix... zanim coś napiszesz, to najpierw pomyśl...

Ostatnio edytowany przez darecki (2018-01-03 23:47:02)


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#36 2018-01-04 10:07:42

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Czujnika się czepiliście (darecki mógłbyś spasować) a nikt nie zwraca koledze uwagi nadal na instalacje. Jaki jest sens dyskusji o instalacji, której nie ma?

Kolega pisze, że 40'C mu wystarczy na grzejnikach więc i 40'C w kotle na pelet?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#37 2018-01-04 11:18:41

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2152

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

marecki napisał:

... nikt nie zwraca koledze uwagi nadal na instalacje. Jaki jest sens dyskusji o instalacji, której nie ma?

Kolega pisze, że 40'C mu wystarczy na grzejnikach więc i 40'C w kotle na pelet?

Marecki... więc po co niby "zwracać uwagę na instalację"?
Skoro sam piszesz w następnym zdaniu, że jej "nie ma"...

P. S.
Przy okazji Świąt Bożego Narodzenia..."objawił" się nam "prorok"... głosząc pokrętne teorie i dorabiający ideologię do "systemu", który nie istnieje.

A opowieści o grzejnikach... to zwyczajne brednie, których nie warto nawet analizować...


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#38 2018-01-04 15:58:56

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Znowu się czepiasz. Chodziło mi o zwrócenie uwagi n/t instalacji i czego w niej brakuje, po prostu. Kolega autor mam wrażenie, że nie tyle co nie jest tym zainteresowany to uważa, że jest wszystko w porządku ("dostrajanie" od dupy strony zaworów w grzejnikach, czy temp na kotle, czy ilością wygaszeń i/lub bezsensowną w przypadku peletowca niską temp. na kotle itd.).

Taka dyskusja na info ogrzewanie dawno wylądowała by w koszu.

p.s. zresztą jak słusznie darecki zauważyłeś nie tylko autor jest zainteresowany dostrajaniem tego do dupy strony smile


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#39 2018-01-04 18:16:37

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Marecki nikomu nie można niczego narzucać, a już na pewno nie przekonasz nikogo do zmian, których sam nie chce. Najlepszym tego przykładem jesteś ty sam, palisz automatem w trybie ręcznym i nikt do tej pory cię od takiego bezsensownego palenia nie odwiódł, więc czepiasz się niepotrzebnie.
Autor sam musi dojść do tego, że przy pellecie jest inaczej niż przy węglu i widocznie potrzebuje czasu.
Kolega autor napisał, że nie wie jak podłączyć regulator on/off do sterownika, więc poddałem mu swoje pomysły i wyjaśniłem, że czujnik pokojowy przy głowicach termostatycznych wystarczy dla osiągnięcia komfortu cieplnego w pomieszczeniach. Tyle ...


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#40 2018-01-05 06:56:50

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

besix napisał:

Marecki nikomu nie można niczego narzucać, a już na pewno nie przekonasz nikogo do zmian, których sam nie chce. Najlepszym tego przykładem jesteś ty sam, palisz automatem w trybie ręcznym i nikt do tej pory cię od takiego bezsensownego palenia nie odwiódł, więc czepiasz się niepotrzebnie.
Autor sam musi dojść do tego, że przy pellecie jest inaczej niż przy węglu i widocznie potrzebuje czasu.
Kolega autor napisał, że nie wie jak podłączyć regulator on/off do sterownika, więc poddałem mu swoje pomysły i wyjaśniłem, że czujnik pokojowy przy głowicach termostatycznych wystarczy dla osiągnięcia komfortu cieplnego w pomieszczeniach. Tyle ...

Nie chcę jednego czujnika, nie podoba mi się to rozwiązanie z uwagi na brak możliwości ogrzewania każdego pomieszczenia w dowolnym czasie i uzależnienie pracy kotła od tylko jednego pomieszczenia. Dzięki za podpowiedź co do Evohome, używałem go dość dużo z kotłem gazowym i podoba mi się rozwiązanie w którym każde pomieszczenie można grzać lub nie niezależnie (sterowanie źródłem ciepła). Swoją wypowiedź o braku możliwości podłączenia Honeywella opierałem na info jakie dostałem dzwoniąc do Kostrzewy.

Offline

 

#41 2018-01-05 07:01:00

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Reszty nie chce mi się komentować, nakręcacie się samemu kłócąc nieustannie w każdym wątku na forum traktując każdego kto nie podziela Waszych jedynie słusznych poglądów jak imbecyla. Każdy kto wdaje się w ten młynek marnuje czas. Pozdrawiam i dziękuję za merytoryczne wpisy jak ten besix'a

Offline

 

#42 2018-01-05 08:29:38

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

besix napisał:

Marecki nikomu nie można niczego narzucać, a już na pewno nie przekonasz nikogo do zmian, których sam nie chce. Najlepszym tego przykładem jesteś ty sam, palisz automatem w trybie ręcznym i nikt do tej pory cię od takiego bezsensownego palenia nie odwiódł, więc czepiasz się niepotrzebnie.

Z innego wątku (nowy sterownik igneo) doskonale widać, że tryb w jakim palę został wprowadzony jako stała funkcja w sterowniku. Jedni palą w automacie, drudzy chcą decydować o pracy kotła. Więc nie bezsensowne, zastanów się trochę co piszesz. Zupełnie świadomy i jak najbardziej prawidłowy tryb palenia, panie kolego.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#43 2018-01-05 08:46:25

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

Reszty nie chce mi się komentować, nakręcacie się samemu kłócąc nieustannie w każdym wątku na forum traktując każdego kto nie podziela Waszych jedynie słusznych poglądów jak imbecyla.

OK skoro tak, to co możesz nam powiedzieć o ochronie powrotu i tym samym jaki on  ma wpływ na kocioł zasilany peletem?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#44 2018-01-05 09:57:48

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

marecki napisał:

Z innego wątku (nowy sterownik igneo) doskonale widać, że tryb w jakim palę został wprowadzony jako stała funkcja w sterowniku. Jedni palą w automacie, drudzy chcą decydować o pracy kotła. Więc nie bezsensowne, zastanów się trochę co piszesz. Zupełnie świadomy i jak najbardziej prawidłowy tryb palenia, panie kolego.

Tryb w jakim palisz panie kolego marecki uzależnia cię od kotła , więc to Ty się dostrajasz do systemu ogrzewania, a nie on do twoich potrzeb.
Podam Ci przykład : Jesteś z żoną na zakupach i spotykasz dobrych znajomych , zapraszają was do siebie , ty wcześniej tego nie planowałeś więc kocioł czeka na twoje "włączenie automatu" , co będzie ja zaproponują wam dobrą wódkę i nocleg ?
A no problem , bo trzeba rozpalić . A gdybyś miał to ustawione tak, że samo się rozpali o 19 i zagrzeje dom , to by problemu nie było.
Taki program czasowy przy naszych sterownikach to bułka z masłem a już dla Ciebie człowieka z branży ( kamery IP itp) to powinno być 15 minut i masz sterowanie czasowo programowane jak tylko dusza zapragnie.
I nie mówię tu o bajerach typu sterowanie zdalne przez telefon , chociaż to też jest dla mnie małe piwo przed śniadaniem. Rozumiesz teraz dlaczego dla mnie twój tryb palenia jest bezsensowny ?


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#45 2018-01-05 10:12:25

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

No niestety nie, znowu nie masz racji. Dom mam z grubego muru łącznie z lanymi/betonowymi stropami. Co w połączeniem z konkretnej wielkości (i grubości) podłogówką czyni ogromną bezwładność układu. Spokojnie jeden dzień/noc mogę nie włączać kotła, chałupa się b.powoli wychładza a grzeje również nie za najszybciej. Układ pracuje idealnie dokładnie wg 100% moich założeń, to ja decyduję kiedy ma pracować, czasami wybieram kominek a w większości MiniBio.

Poza tym jest gdzieś info jak załączyć czasowo estymę za pomocą symulacji (poprzez oporniki) temp. w pomieszczeniach i za zew.

p.s. Czepiasz się bez powodu bo gdzieś ci tam po prostu nadepnąłem na odcisk i tyle.

Ostatnio edytowany przez marecki (2018-01-05 10:13:39)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#46 2018-01-05 10:57:33

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Ja nic nie mam do Twojej osoby panie marecki , weź na luz chłopie , mam za to krytyczne zdanie na temat sposobu jakim palisz w kotle pelletowym  przy instalacji z podłogówką .

Musisz sam przyznać , że jak dłużej postoi ta twoja instalacja to czasem trzeba się wspomagać kominkiem , bo MB nie daje rady , a dlaczego ? Przecież wiesz kolego ! smile

A wystarczył by dobrze ustawiany program czasowy i można pić piwko bez  konieczności rozpalania kominka i kotła jednocześnie.

Ja rozumiem „ Urlopowicz „ przez kilka lat nie poradził sobie z optymalnymi ustawieniami swojego systemu ogrzewania , wiec sobie wydał kupę kasy na „ samo-uczący się sterownik „ , no i teraz jak się ten sterownik nauczy i będzie sam dobierał parametry to może będzie ok, ale kasa pękła i to nie mała.

Ale Ty kolego ? Przecież możesz sterować tym swoim kotłem z poziomu przekaźnika GSM , rejestratora z wej/ wyj alarmowymi, tanią kamerką IP z wejściem i wyjściem , na dodatek jak byś podłączył podświetlenie w Estymie do stałego 5V to z tej kamerki możesz podglądać wyświetlacz.
Marecki możliwości masz bez ograniczeń , a jedziesz jak w starym zasypowcu , uważając to za super metodę ogrzewania domu smile


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#47 2018-01-05 11:38:26

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Niestety nadal nie trafiłeś, więc racji nie przyznaję, za krótko jesteś na forum. smile MB daje DOSKONALE sobie radę ale robi to dłużej, a jednym z kolejnych założeń były długo działające grzejniki. Dom powolutku się wychładza i powoli nagrzewa (lub podtrzymuje temp jak działą 24/h), przy czym temp raczej nie mają dużych amplitud w jedną i drugą stronę, jest komfort, po prostu tak lubię/lubimy. Kolejne założenie to jak najmniejsza ilość wygaszeń i rozpalania palnika.

Ale jeszcze odpowiadając co będzie się działo gdy wyjedziemy? Na grzejnikach są zawory termostatyczne, 3D od podłogówki również jest termostatyczny, plus jeden grzejnik na bypasie. Zaworem 4D zmuszam MB do małej mocy i wyjeżdżam, testowane nie raz.

Także kolego besix, nie mierz innych swoją miarą. Szanuję twoje podpowiedzi ale do mnie to nie przemawia, inne są moje założenia.

peace


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#48 2018-01-05 23:14:42

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk As ma racje. Co wątek to tylko prywatne wyskoki tych samych osób. Mi kiedyś też doradzali przerabianie instalacji (login: goldeneczek - konto nieaktywne). Mówili, jakie to będą problemy jak zamieszkam, niski powrót itd ble ble ble.

Mieszkam, powrót na poziomie 30-40stopni i brak żadnych skroplin i jakichkolwiek problemów ze spalaniem. Zbiornik starcza na 7dni (co daje nieco ponad 20kg na dobę). W kotłowni jestem gościem raz na tydzień. Popiół 2 razy w miesiącu.

Pozdrawiam wszystkich pseudoekspertów.

Offline

 

#49 2018-01-06 12:08:55

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Goldii1987 napisał:

Luk As ma racje. Co wątek to tylko prywatne wyskoki tych samych osób. Mi kiedyś też doradzali przerabianie instalacji (login: goldeneczek - konto nieaktywne). Mówili, jakie to będą problemy jak zamieszkam, niski powrót itd ble ble ble.

Mieszkam, powrót na poziomie 30-40stopni i brak żadnych skroplin i jakichkolwiek problemów ze spalaniem. Zbiornik starcza na 7dni (co daje nieco ponad 20kg na dobę). W kotłowni jestem gościem raz na tydzień. Popiół 2 razy w miesiącu.

Pozdrawiam wszystkich pseudoekspertów.

Nikt ci nie każe siedzieć na tym forum. Skoro my się nie znamy to zapraszam na forum info - ogrzewanie. Napisz im tam to samo, szybko zostaniesz doprowadzony do porządku. Problemów na tym małym forum z niskim powrotem, smołowaniem, zalepianiem, dużym spalaniem i innymi problemami było MNÓSTWO. Ze źle zrobionymi instalacjami też.

W swojej kotłowni bracie możesz robić co ci się tylko podoba, nawet nie ze swoją żoną. Na forum wypadało by trzymać się pewnej poprawności technicznej.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#50 2018-01-06 15:10:58

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Goldii1987 napisał:

Pozdrawiam wszystkich pseudoekspertów.

A coś sobie skojarzyłem. http://www.forum.pellets.com.pl/viewtop … 90&p=1

Czyli co, taki masz szacunek za tracony nasz czas w Twoim wątku?

Ostatnio edytowany przez marecki (2018-01-06 15:11:06)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson