Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2017-12-27 10:13:00

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Temperatura kotła powyżej ustawionej

Witam na forum.

Ostatnio zamontowałem do kotła Logica od Cichewicza palnik PB1. Ogrzewany budynek to 120m2 ocieplony  domek wolno stojący. Kocioł pracuje bez zaworu 3/4D więc temp kotła=temp CO. Palnik zainstalowałem tydzień temu i z założenia miało to pracować podobnie jak dotychczas na paliwie stałym czyli w trybie ciągłym podawać ciepło a obwody grzewcze odbierają ciepło w zależności od potrzeb (głowice termostatyczne na wszystkich obwodach poza jednym który zawsze jest otwarty dla zapewnienia obiegu).

Palnik współpracuje z jednym obwodem CO (czujnik na kotle + pompa obiegowa) oraz jednym obwodem CWU (czujnik w bojlerze + pompa obiegowa CWU).

Spalanie oscyluje około 25kg na dobę (liczę, że jak dojdę do ładu z prawidłową konfiguracją będzie lepiej)

Nie mogę uporać się z prawidłową konfiguracją sterownika. Nie rozumiem kilku jego zachowań i ich powodów, mam nadzieję, że podpowiecie mi czemu dzieje się tak a nie inaczej.

Więc jednym z zachowań palnika jakiego nie umiem znaleźć przyczyny jest praca poza godzinami pracy ustawionymi w programie czasowym. Na przykład dzisiaj po godzinie 8 rano wszystko powinno stanąć (CO i CWU ustawione do 8) a kocioł z wyłączonymi pompami (wg info ze sterownika) był grzany o godzinie 9 i to grzany do okolic 70st gdy wyświetlana na sterowniku temp. wynosiła 50A. Z jakiego powodu (z powodu jakich ustawień) palnik/sterownik tak może się zachowywać ?

Offline

 

#2 2017-12-27 18:09:48

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

A czujniki pogodowo/pokojowe masz, że ustawiłeś czasowy?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#3 2017-12-27 20:00:54

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

Więc jednym z zachowań palnika jakiego nie umiem znaleźć przyczyny jest praca poza godzinami pracy ustawionymi w programie czasowym. Na przykład dzisiaj po godzinie 8 rano wszystko powinno stanąć (CO i CWU ustawione do 8) a kocioł z wyłączonymi pompami (wg info ze sterownika) był grzany o godzinie 9 i to grzany do okolic 70st gdy wyświetlana na sterowniku temp. wynosiła 50A. Z jakiego powodu (z powodu jakich ustawień) palnik/sterownik tak może się zachowywać ?

Kolego o ile do grzania samej CWU w programie czasowym , wystarczy tylko czujnik zamontowany w bojlerze , to już przy CO  potrzebny jest czujnik pokojowy .
Pomyśl , skąd sterownik ma wiedzieć , że już nagrzał dom do temperatury komfortowej , skoro nic mu tej temperatury nie przekazuje.
Sterownik wyłączył grzanie CWU , ale już CO nie miał jak więc nie wyłączył pracy palnika.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#4 2017-12-28 07:35:02

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

marecki napisał:

A czujniki pogodowo/pokojowe masz, że ustawiłeś czasowy?

Wyjaśnij czemu te dwie rzeczy są ze sobą związane. Zawsze myślałem, że system regulacji kotła/palnika opiera się na zadanych warunkach a nastawa czasowa jedynie reguluje okresy w jakich owe warunki mają obowiązaywać. Więc jeśli w ustawieniach sterownika jest iż w systemie nie pracują czujniki temp zewn. i wewnętrznej to jedynym warunkiem dla pracy palnika jest stałe utrzymanie zadanej temp kotła a nastawa czasowa reguluje w jakich porach ten warunek ma być spełniony. Czy w tym przypadku jest inaczej ?

Offline

 

#5 2017-12-28 07:40:53

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

besix napisał:

Luk_As napisał:

Pomyśl , skąd sterownik ma wiedzieć , że już nagrzał dom do temperatury komfortowej , skoro nic mu tej temperatury nie przekazuje.
Sterownik wyłączył grzanie CWU , ale już CO nie miał jak więc nie wyłączył pracy palnika.

Sterownik ma za zadanie uwzględnianie zadanych parametrów. Jeśli w menu wybrano iż w systemie nie ma wspomnianych czujników to jedynym parametrem jaki powinien brać pod uwagę w tej sytuacji jest zadana temperatura kotła (warunek ten powinien być również brany pod uwagę gdy w systemie pracują czujniki temp zewn i wewn.) Jeśli założeniem jest iż palnik ma pracować tak by kocioł osiągał temperaturę zadaną to czy przekroczenie tej temperatury nie powinno być sygnałem do zaprzestania pracy ?

Offline

 

#6 2017-12-28 07:55:14

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

marecki napisał:

A czujniki pogodowo/pokojowe masz, że ustawiłeś czasowy?

Wyjaśnij czemu te dwie rzeczy są ze sobą związane.
....
Więc jeśli w ustawieniach sterownika jest iż w systemie nie pracują czujniki temp zewn. i wewnętrznej to
....

To skąd ma sterownik wiedzieć, że ma być w domu temp "komfortowa" i "ekonomiczna" jeśli czujnika pokojowego nie ma? Przecież to się kupy nie trzyma.

Załóż sobie jakiś zawór np. 4D i zmusisz kocioł do pracy z niższą mocą, i to bez problemu. Jak masz same grzejniki to 4D nie będzie złym rozwiązaniem. 25kg na ten kwadrat to trochę dużo. Jaką zadaną temp kotła utrzymujesz? Jak masz poustawiane parametry w serwisowym palnika?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#7 2017-12-28 10:41:20

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Jak słusznie zauważyłeś, sterownik ma za zadanie uwzględniać zadane parametry i na ich podstawie sterować pracą palnika.
Więc nie tylko temperatura zadana , decyduje o tym czy palnik ma się wygasić , lub dalej pracować.
Nie podałeś ustawień sterownika a jest ich więcej niż tylko zadana temp kotła, np. delta źródła dla grzania CWU , a ma ona istotny wpływ na zachowanie sterownika , jeżeli np. przed tą godziną 8 temperatura  CWU była poniżej zadanej w ustawieniach parametrów CWU, to sterownik zarządził grzanie tej wody podnosząc zadaną temperaturę kotła  właśnie o deltę źródła , czyli np. zadana 60 + delta np. 10 daje nam 70 stopni.
W programie czasowym nie mamy ustawień start – stop , tylko temperatura komfortowa i ekonomiczna,  jeżeli  wychłodzisz bojler  poniżej   , to dlaczego palnik miał by przestać pracować ? On musi zagrzać tą wodę do zadanej jaką ma w ustawieniach.
Przy CO jest podobna bajka w programie czasowym określasz kiedy chcesz mieć w domu np. 21 stopni , a kiedy 19 , a nie kiedy grzać , lub przestać . Do tego niezbędny jest pomiar tej temperatury , którego sterownik bez czujnika pokojowego nie dokona .
Do tego wszystkiego mamy jeszcze histerezy,  według których regulator steruje palnikiem i nawet jeżeli kocioł osiągnie już zadaną to nie musi zrobić stop bo ma jeszcze górną histerezę do przekroczenia.
O obniżaniu temperatury zasilania instalacji i ochronie temperatury powrotu , która ma również istotny wpływ na pracę całego systemu nie będę tu wspominał bo w twojej instalacji nie mamy z tym do czynienia, a wcale to dobrze nie jest, i o ile jak pracuje pompa CWU to jakaś tam ochrona powrotu może być realizowana , to w momencie jej wyłączenia , ochrony powrotu brak i kocioł jest zalewany tym co wraca z instalacji CO.
Wnioski nasuwają się same , w twoim przypadku program czasowy dla CWU i CO to nieporozumienie


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#8 2017-12-28 18:58:01

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Może kolega/autor dąży do sposobu jakim i ja palę, czyli palenie ręczne automatem? Bo jest to jak najbardziej możliwe i wykonalne, chociaż bez zaworu obniżającego temp na grzejniki będzie to niezbyt komfortowe (pozornie głównie ze względu na CWU).


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#9 2017-12-29 01:36:14

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2152

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

marecki napisał:

A czujniki pogodowo/pokojowe masz, że ustawiłeś czasowy?

Wyjaśnij czemu te dwie rzeczy są ze sobą związane. Zawsze myślałem, że system regulacji kotła/palnika opiera się na zadanych warunkach a nastawa czasowa jedynie reguluje okresy w jakich owe warunki mają obowiązaywać. Więc jeśli w ustawieniach sterownika jest iż w systemie nie pracują czujniki temp zewn. i wewnętrznej to jedynym warunkiem dla pracy palnika jest stałe utrzymanie zadanej temp kotła a nastawa czasowa reguluje w jakich porach ten warunek ma być spełniony. Czy w tym przypadku jest inaczej ?

"W tym przypadku jest inaczej"... gdyż taki tryb pracy kotła, jaki opisałeś i chciałbyś uzyskać, dostępny jest tylko w najnowszym sterowniku Estymy... Igneo Touch.

P.S.
Marecki... zastosowali w końcu tą Twoją metodę palenia w oprogramowaniu big_smile
Ale to już nie jest "ręczne" palenie... tylko programowany czasowo tryb manualny kotła... więc w pełni automatyczny smile

Ostatnio edytowany przez darecki (2017-12-29 01:42:31)


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#10 2017-12-29 06:46:49

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

heheh normalnie mam uśmiech na twarzy z samego rana smile

Tak poza tematem tym bardziej nalegam na szerszy opis z twojej strony nowego kierownika, wróć, sterownika.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#11 2017-12-29 08:00:19

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

marecki napisał:

To skąd ma sterownik wiedzieć, że ma być w domu temp "komfortowa" i "ekonomiczna" jeśli czujnika pokojowego nie ma? Przecież to się kupy nie trzyma.

Nie ma tego wiedzieć, ma cały czas podawać ciepło i przestawać gdy temp kotła dojdzie do wymaganej. W przypadku działania programu czasowego powinien wyłączyć pompy i utrzymywać kocioł w temp. zadanej z możliwym wahaniem w dół o wartość histerezy.

marecki napisał:

Załóż sobie jakiś zawór np. 4D i zmusisz kocioł do pracy z niższą mocą, i to bez problemu. Jak masz same grzejniki to 4D nie będzie złym rozwiązaniem. 25kg na ten kwadrat to trochę dużo. Jaką zadaną temp kotła utrzymujesz? Jak masz poustawiane parametry w serwisowym palnika?

Przy wielkości mojej instalacji nie jest mi potrzebny zawór 3/4D. Nie ma on też nic wspólnego z moim pytaniem. Mój kocioł pracuje już 10 lat bez tzw ochrony powrotu i ma się dobrze więc nie zamierzam zmieniać czegoś co działa dobrze.

Co do parametrów,powiedział bym "ciepło panowie". Winnym za przegrzewanie kotła okazał się nie opisany w instrukcji (widocznie nowinka nowego softu) parametr: "SMART AUTO" który opacznie (nie znając jego funkcji) ustawiłem na TAK. Po jego przełączeniu na NIE, kocioł pracuje jak bym chciał. Czyli, dobija do temp zadanej i utrzymuje ją w całym cyklu pracy (poza podbiciem podczas grzania CWU) a w czasie niskim cyklu czasowego wyłącza pompy utrzymując temp kotła.

Panowie, instalacje robię od wielu lat, znam się trochę na automatyce i sterownikach (dużo bawiłem się EVO Home od Honeywell). Rozczarował mnie brak jakiejkolwiek pomocy ze strony doradcy Kostrzewa, bo przecież to oni mają chyba najlepszą wiedzę o tym co mają w sterownikach za algorytmy ;-)

Ostatnio edytowany przez Luk_As (2017-12-29 08:04:25)

Offline

 

#12 2017-12-29 08:09:32

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

marecki napisał:

Może kolega/autor dąży do sposobu jakim i ja palę, czyli palenie ręczne automatem? Bo jest to jak najbardziej możliwe i wykonalne, chociaż bez zaworu obniżającego temp na grzejniki będzie to niezbyt komfortowe (pozornie głównie ze względu na CWU).

Czytałem o Twoim sposobie palenia w innym wątku (jestem wieloletnim użytkownikiem różnych for i zanim się zarejestrowałem czytałem-jak nakazuje forumowa netykieta). Nie jest to sposób jaki by mi odpowiadał. obecnie po zmianie wspomnianego w poprzednim poście parametru palnik spalił 15-17kg (tak wyszło z dosypania do full zasobnika po dniu pracy), więc nie jest źle. Oczywiście jest to okupione częstszym jego wygaszaniem i zdaję sobie sprawę, że może to skutkować szybszą śmiercią i tak słabego elementu jakim jest grzałka. No zobaczymy, dla spokoju zamówię nową, niech leży w zapasie ;-)

Offline

 

#13 2017-12-29 08:11:54

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

darecki napisał:

Luk_As napisał:

marecki napisał:

A czujniki pogodowo/pokojowe masz, że ustawiłeś czasowy?

Wyjaśnij czemu te dwie rzeczy są ze sobą związane. Zawsze myślałem, że system regulacji kotła/palnika opiera się na zadanych warunkach a nastawa czasowa jedynie reguluje okresy w jakich owe warunki mają obowiązaywać. Więc jeśli w ustawieniach sterownika jest iż w systemie nie pracują czujniki temp zewn. i wewnętrznej to jedynym warunkiem dla pracy palnika jest stałe utrzymanie zadanej temp kotła a nastawa czasowa reguluje w jakich porach ten warunek ma być spełniony. Czy w tym przypadku jest inaczej ?

"W tym przypadku jest inaczej"... gdyż taki tryb pracy kotła, jaki opisałeś i chciałbyś uzyskać, dostępny jest tylko w najnowszym sterowniku Estymy... Igneo Touch.

P.S.
Marecki... zastosowali w końcu tą Twoją metodę palenia w oprogramowaniu big_smile
Ale to już nie jest "ręczne" palenie... tylko programowany czasowo tryb manualny kotła... więc w pełni automatyczny smile

Może i w był update algorytmów sterów PB1 smile

Offline

 

#14 2017-12-29 09:10:58

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Cytat z wątku http://www.forum.pellets.com.pl/viewtop … 622#p12622

dodana funkcja smart auto (palnik dziala jeszcze 30 minut po osiągnieciu temperatury we wszystkich odbiornikach lub wygasza od razu

Nadal nie rozumiem jak układ CO bez czujnika pokojowego ma działać z trybie czasowym?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#15 2017-12-30 01:10:54

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2152

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

...
Może i w był update algorytmów sterów PB1 smile

Tak, był... jakieś 18 miesięcy temu...


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#16 2017-12-30 09:26:45

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

marecki napisał:

Cytat z wątku http://www.forum.pellets.com.pl/viewtop … 622#p12622

dodana funkcja smart auto (palnik dziala jeszcze 30 minut po osiągnieciu temperatury we wszystkich odbiornikach lub wygasza od razu

Nadal nie rozumiem jak układ CO bez czujnika pokojowego ma działać z trybie czasowym?

W praktyce wygląda to tak, że na czas obniżenia zatrzymuje się pompa CO a kocioł trzyma temp. w granicy histerezy. Może przy czujniku temp. pokojowej wzbudzenie pompy następuje przez osiągnięcie temp niskiej (tak tylko gdybam) tu pompa zostaje w trybie off przez okres stanu niskiego.

Offline

 

#17 2017-12-30 09:39:15

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Kolego Luk_As zapytam tak z ciekawości , a co dzieje się z tą energią cieplną wytworzoną przez palnik, jak pompa CO jest w stanie OFF czyli nie ma odbioru tej energii przez instalację ?
Kocioł ma tak dużą pojemność wodną, że ją gromadzi na potem ?


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#18 2017-12-30 10:56:48

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1463

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Bez sensu taka praca. Zdecydowanie wolałbym załączać piec ręcznie (wszak tak u siebie robię przecież). Albo zaworem 4D zmusić go do pracy na niższej mocy (mieszał by się z grzejników ładnie powrót z zasilaniem), więc i dłużej pracował by, a nie ładować tyle ile na kotle. W czasie pracy całego układu "przy okazji" dynamicznie ładuje się zbiornik CWU.

Te palniki doskonale potrafią modulować moc, to nie piec zasypowy.

Ostatnio edytowany przez marecki (2017-12-30 10:57:13)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#19 2017-12-31 20:48:18

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

besix napisał:

Kolego Luk_As zapytam tak z ciekawości , a co dzieje się z tą energią cieplną wytworzoną przez palnik, jak pompa CO jest w stanie OFF czyli nie ma odbioru tej energii przez instalację ?
Kocioł ma tak dużą pojemność wodną, że ją gromadzi na potem ?

Palnik nie pracuje, kocioł osiąga zadaną temperaturę po czym palnik się wygasza. To chyba oczywiste...

Offline

 

#20 2017-12-31 20:52:19

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

marecki napisał:

Bez sensu taka praca. Zdecydowanie wolałbym załączać piec ręcznie (wszak tak u siebie robię przecież). Albo zaworem 4D zmusić go do pracy na niższej mocy (mieszał by się z grzejników ładnie powrót z zasilaniem), więc i dłużej pracował by, a nie ładować tyle ile na kotle. W czasie pracy całego układu "przy okazji" dynamicznie ładuje się zbiornik CWU.

Te palniki doskonale potrafią modulować moc, to nie piec zasypowy.

Jeśli chciał bym by palnik modulował mocą to bym pozwolił na pracę w trybie smart auto oraz zmniejszył temp układu do 50st. W praktyce temp pracy 60 i histereza 20 powoduje zupełne wyłączenie palnika na okres który daje wyraźnie mniejsze spalanie niż ciągła praca z niską mocą (przynajmniej w mojej instalacji)

Offline

 

#21 2017-12-31 22:57:10

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2152

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

... W praktyce temp pracy 60 i histereza 20 powoduje zupełne wyłączenie palnika na okres który daje wyraźnie mniejsze spalanie niż ciągła praca z niską mocą (przynajmniej w mojej instalacji)

A jak w takim razie, wygląda utrzymywanie "stałej" temperatury w ogrzewanych pomieszczeniach?


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#22 2018-01-02 06:37:39

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

darecki napisał:

Luk_As napisał:

... W praktyce temp pracy 60 i histereza 20 powoduje zupełne wyłączenie palnika na okres który daje wyraźnie mniejsze spalanie niż ciągła praca z niską mocą (przynajmniej w mojej instalacji)

A jak w takim razie, wygląda utrzymywanie "stałej" temperatury w ogrzewanych pomieszczeniach?

A jak robisz to u siebie ? Regulując temperaturę na kotle ? Czy może głowiczki termostatyczne ? Uprzedzając pytanie, po zamknięciu wszystkich działa bypas na zaworze ciśnieniowym (rozważam zmianę na zawór upustowy, ale to może po sezonie grzewczym)

Uprzedzając kolejne pytanie, grzejniki są zwymiarowane dla temperatury czynnika około 40st więc spokojnie dają radę w pełnym zakresie wahań temp w układzie.

Ostatnio edytowany przez Luk_As (2018-01-02 06:40:41)

Offline

 

#23 2018-01-02 08:36:24

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Myślę kolego Luk_As , że pytanie dotyczyło komfortu cieplnego w pomieszczeniach, a tego taki  szarpany schemat pracy układu jak u Ciebie raczej nie będzie w stanie zapewnić, szczególnie jak przyjdą większe mrozy.
Kocioł będzie stał aż nie spadnie jego temperatura poniżej histerezy, a pomieszczenia będą się wychładzać , po starcie palnik będzie musiał długo zapitalać na max. Wahania temperatury w pomieszczeniach będą przy tym znaczne, a to się nazywa dyskomfort cieplny.
Zamontowany czujnik pokojowy z ustawioną  histerezą np 0,5 stopnia , umożliwia załączenie samej pompy CO nawet jak palnik jest wygaszony, a temperatura na kotle na to pozwala i wyłączenia tej pompy jak w pomieszczeniach zostanie osiągnięta temperatura zadana .
Nie zbyt kosztowna inwestycja, a komfort znacznie większy.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#24 2018-01-02 11:46:49

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2152

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

...
A jak robisz to u siebie ? Regulując temperaturę na kotle ? Czy może głowiczki termostatyczne ? Uprzedzając pytanie...
...
Uprzedzając kolejne pytanie, grzejniki są zwymiarowane dla temperatury czynnika około 40st więc spokojnie dają radę w pełnym zakresie wahań temp w układzie.

Kolego... w sygnaturce są informacje "jak to jest zrobione"... więc nie będę powtarzał...

Pytań nie było żadnych... gdyż wiadomo, że co byś nie pisał, są to tylko Twoje "wariacje"na tematy, których nie rozumiesz... i dorabiasz do tego swoją ideologię...

A to co napisałeś o "zwymiarowaniu" grzejników do określonej "temperatury czynnika"... tylko to potwierdza.

P.S.
Spadek temperatury kotła... od przekroczenia górnej histerezy do spadku temp. poniżej histerezy, która ponownie uruchamia palnik... nijak się ma do spadku temp. w ogrzewanych pomieszczeniach, dlatego taka praca kotła, nie może być traktowana, jako rozwiązanie systemowe.


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#25 2018-01-03 08:44:44

Luk_As
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-12-27
Posty: 21

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

besix napisał:

Myślę kolego Luk_As , że pytanie dotyczyło komfortu cieplnego w pomieszczeniach, a tego taki  szarpany schemat pracy układu jak u Ciebie raczej nie będzie w stanie zapewnić, szczególnie jak przyjdą większe mrozy.
Kocioł będzie stał aż nie spadnie jego temperatura poniżej histerezy, a pomieszczenia będą się wychładzać , po starcie palnik będzie musiał długo zapitalać na max. Wahania temperatury w pomieszczeniach będą przy tym znaczne, a to się nazywa dyskomfort cieplny.
Zamontowany czujnik pokojowy z ustawioną  histerezą np 0,5 stopnia , umożliwia załączenie samej pompy CO nawet jak palnik jest wygaszony, a temperatura na kotle na to pozwala i wyłączenia tej pompy jak w pomieszczeniach zostanie osiągnięta temperatura zadana .
Nie zbyt kosztowna inwestycja, a komfort znacznie większy.

Jak napisałem wyżej, grzejniki były policzone w każdym pomieszczeniu dla temperatury czynnika 40st więc już przy tej temperaturze kotła są w stanie zapewnić w pomieszczeniu komfort cieplny (przypominam, że to nie nowa instalacja, zmieniło się tylko źródło ciepła w kotle).

Problem z czujnikiem pokojowym jest taki, że mierzy temperaturę tylko w jednym pomieszczeniu (z wszystkimi tego konsekwencjami), chciałem używać z palnikiem zestawu Evo Home ale znalazłem jeszcze sposobu by palnik rozumiał komendy 0-10V lub działał z termostatem on/off

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson